м. Львів (Україна)
9 вересня 2019 р.

9 вересня у Львові в приміщенні Першої Львівської медіатеки пройшла зустріч учасників круглого столу «Міст єднання і доброти». Зустріч проводилась в рамках національного проекту «Міст Доброти», ініціаторами котрого є Тернопільський Центр духовного розвитку та Університет Брахма Кумаріс, Україна.

В роботі Круглого столу взяли участь представники департаменту культури, національностей і релігій Львівської обласної державної адміністрації (ЛОДА); департаменту екології та природних ресурсів; департаменту гуманітарної політики адміністрації Львівської міської Ради (ЛМР); управління освіти, управління «Служби у справах дітей», управління охорони здоров’я Львівської міської Ради; представники громадських організацій «З ангелом на плечах», «Кораловий клуб»; жителі міста Львова; представники інших міст України, учасники проекту з міст Тернополя і Козови, де раніше стартував проект «Міст Доброти».

Особливим гостем і учасником зустрічі була Валер’ян Бернард (Женева), представник Університету Брахма Кумаріс в ООН, активний учасник екологічного руху. В основі її громадської діяльності лежить глибокий інтерес до духовності.

З вітальним словом від ініціаторів проекту «Міст Доброти» виступила БК Марія Гуска, мистецтвознавець, директор Тернопільського Центру духовного розвитку. Вона сказала: «Розуміючи необхідність поширення ідеалів доброти в сучасному світі, ролі доброти в розкритті потенціалу кожної особистості і колективу, ми прагнемо сформувати коло однодумців і створити спільний простір для підтримки і розвитку соціальних і культурних ініціатив, сповнених духовним змістом і здатних сприяти єднанню суспільства через ідеї добра. Сьогодні, як ніколи, потрібна єдність спільних зусиль, яка оздоровлює, розвиває, збагачує і гармонізує особистість, суспільство, світ. І ми, маючи знання і практичний досвід, готові докласти всіх зусиль для такої співпраці».

В ході круглого столу його учасники ділились професійним та життєвим досвідом, розглядали пропозиції із здійснення спільних зусиль, спрямованих на ствердження ідей добра.

Рубай Оксана, радник мера м. Львова, від імені адміністрації міста подякувала ініціаторам проекту «Міст Доброти» та організаторам круглого столу за активну позицію та актуальність поставлених цілей і завдань. «Дуже важливо, - сказала вона, - що діяльність неурядових організацій спрямована на співпрацю у вирішенні актуальних питань сьогодення разом з адміністративними структурами міста, державними установами. І особливо приємно те, що піднімаються питання такого глобального і широкого аспекту, як формування якостей особистості, пропонуються конкретні методичні програми з гармонізації життєвого простору. Лише разом, об’єднуючи досвід і нові погляди на вирішення спільних завдань, ми зможемо досягти бажаних змін».

Локоткова Світлана, практикуючий психолог вищої категорії, звернула увагу учасників зустрічі на важливість формування високих і сильних особистих якостей у дітей. «Важливо зрозуміти, що це не лише завдання батьків, вихователів, педагогів, це - спільне завдання. І сьогодні, поряд з існуючими методичними розробками, потрібні нові методи формування сильної особистості з активною життєвою позицією на основі розвитку високих внутрішніх якостей. І тут саме доброта, в її найглибшому дієвому виявленні, зможе стати єднальною ланкою між дітьми та дорослими», - сказала вона. Для проведення таких розвиваючих програм вона запропонувала більше десятка шкіл та дитячих садочків міста для роботи з дітьми та підлітками.

Виявила зацікавленість в проведенні тренінгів і занять з питань фізичного, психічного і духовного оздоровлення і Юлія Василишин, головний фахівець відділу координації роботи установ охорони здоров’я.

Заторська Мар’яна, представник управління молоді і спорту міської Ради запропонувала міські спортивні комплекси і майданчики для масових заходів в рамках проекту «Міст Доброти».

Готовність і надалі співпрацювати у наданні своєї бази для програм проекту виявила і директор Першої Львівської медіатеки, де проходив круглий стіл.

З великим інтересом присутні слухали гостю з Женеви Валер’ян Бернард, котра сказала: «Культура добра дуже важлива не лише для України, але і для всього світу, адже доброта – це найбільший дар, яким ми можемо ділитись один з одним. Перш за все, ми маємо бути добрими до себе, але ми не завжди розуміємо як саме. Коли ми недобрі до себе, ми руйнуємо почуття внутрішнього благополуччя, любові до себе, розуміння себе і не можемо ефективно жити. В сучасному світі росте культура користі, а не щедрості, але все одно в наших серцях є прагнення доброти, поваги, тому ми зібрались тут. Світу потрібен інший тип стосунків. Я багато працюю в галузі проблем зміни клімату, від якої страждає багато людей, а для декого вона означає смерть. Тому зараз час відкрити наші серця, щоб допомогти іншим. Доброта – це не просто миле слово, але сила, котра мотивує нас ввести зміни в своє життя. Марно просто розповідати людям, що вони мають бути добрими. Ми повинні замислюватись над тим, як розвивати культуру доброти, щоб цей дух доброти з України надихав інших і став міжнародним явищем».

На завершення виступів учасниками круглого столу було складено і зачитано звернення і створений банк ідей з реалізації проекту.

Зустріч пройшла в живій, активній і доброзичливій атмосфері. Українські народні пісні про доброту, виконані юною бандуристкою з Козови Наталею Любинською, яка приїхала до Львова спеціально для участі в зустрічі зі своєю мамою Надією Любинською, внесли в робочу атмосферу зустрічі глибокі та радісні почуття єдності, доброти і натхнення.